Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с

...
 Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с
Коментари Харесай

Маслото изчезва от френските магазини

 Най-големите консуматори на масло в света, французите, се сблъскват с недостиг на този артикул заради връщането на интереса към животинските мазнини, дълго считани за нездравословни, съобщи Агенция Франс Прес. " В резултат на дефицит на френско мляко, доставчиците не са в положение да извършват поръчките ни за масло ", гласи надпис в един от френските супермаркети. Иначе за французите, които са първенци по ползване на масло с 8,2 кг годишно на човек. След тях се подреждат датчаните (6,4 кг годишно) и германците (6,1 кг), по данни на Международната млечна федерация (IDF).
В основата на този дефицит е засиленото търсене както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни на продукта, отхвърлян в продължение на 30 години от експертите по храненето, само че и в следствие огромния вкус към кроасаните и други лакомства с масло, най-много в Китай.

Едновременно с взрива в търсенето понижава производството на най-големия експортьор на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където анулацията на млечните квоти преди две години провокира свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да понижат млеконадоя.

В резултат на това цените хвръкнаха - от 2500 евро за звук през април 2016 година маслото нарастна до 7000 евро предишното лято. Увеличението е с 60% за една година, като през август кг масло е достигнал 6,7 евро, съгласно публични данни, представени от АП.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР